Muutama vinkki turvalliseen nettishoppailuun

Eiköhän jokainen jo tiedosta, että netissä shoppaileminen kannattaa. Kaikki parhaat tarjoukset löytyvät nettikaupoista ja niiden valikoimat ovat vertaansa vailla. Shoppailu on turvallista, toimitukset nopeita ja palautuksetkin hoituvat näppärästi. Tuskin koskaan on shoppailu ollut näin helppoa ja vaivatonta. Mutta entä nettishoppailuun liittyvät riskit? Aina välillä kuulee kauhutarinoita netissä shoppailemisesta. Milloin on kyse identiteettivarkaudesta, luottokorttitietojen väärinkäytöksistä, tuotteiden lähettämättä jättämisestä, vääränlaisista tuotteista ja niin edelleen. Riskien ei kuitenkaan kannata antaa hallita päätöksiä tai estää tekemästä ostoksia netissä. Tarvitaan vain ripaus maalaisjärkeä ja ymmärrystä siitä, mitä kaikkea kuuluu luotettavaan nettisivustoon. Tässä on muutama tärkeä ohje, joita noudattamalla tuskin ilmaantuu ongelmia.

==Vieraile vain tutuilla sivustoilla==
Jos ei ole aiemmin harrastanut nettishoppailua, kannattaa aloittaa jostain tutusta kaupasta. Voi vaikkapa mennä suoraan tuttuun nettiosoitteeseen ja katsoa, mitä valikoimista löytyy. Tietenkin netin hakukoneen tuloksetkin johdattavat oikeisiin osoitteisiin, mutta ei kannata vain umpimähkään shoppailla ensimmäisen hakutuloksen ehdottamalla sivustolla. Melkein jokaisella suuremmalla kaupalla on nykyään myös oma nettimyymälä, mutta joillekin kaupoille huijarit ovat yrittäneet luoda varsin uskottavan oloisen huijaussivuston. Kannattaa olla tarkkana esimerkiksi sivuston osoitteen suhteen ja katsoa, että se on oikein kirjoitettu ja juuri kyseisen myymälän oma sivusto.

==Tarkista peruutus- ja vaihto-oikeus==

Käytä kunnollista virustorjuntaa sekä VPN-yhteyttä. Virustorjunnan avulla suojaudut haittaohjelmilta sekä muilta viruksilta, jotka voivat kaapata luottokorttitietosi. VPN-yhteys suojaa yksityisyyttäsi kun käytät internettiä eikä hakkerit näe mitä teet verkossa.

==Varmista turvalliset maksut==
Älä ikinä osta mitään netistä luottokortilla, jos sivustolla ei näy SSL-merkkiä. Sen huomaa sivustolla siitä, että sen osoite alkaa kirjaimilla https:// sen sijaan, että siinä lukisi vain http://. Osoitteen eteen tai ikkunan alaosaan ilmestyy kuva pienestä lukosta, joka kertoo turvallisesta maksuympäristöstä. Tietenkin on myös muistettava, ettei ikinä saa antaa luottokorttitietoja kenellekään sähköpostitse – ei vaikka kysyjänä olisi kuka!

==Tarkista peruutus- ja vaihto-oikeus==
Joskus netistä tulee ostettua tuotteita, jotka eivät olekaan aivan sellaisia kuin niiden kuvitteli olevan. Kannattaa tarkistaa, että tuotteita koskevat lainmukaiset peruutus- ja vaihto-oikeudet. Suomessa ostajalla on oikeus peruuttaa nettikauppa 14 päivän sisällä ja EU:nkin alueella peruutusoikeus avaamattomalle tai käyttämättömälle tuotteelle on minimissään seitsemän arkipäivää. Sivustolla kannattaa vielä tietenkin perehtyä sen omiin ehtoihin, jottei ikäviä yllätyksiä tule ostosten lomassa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *